HemsidaReferenserLPS, växa sida vid sida

LPS: Konstgräsplaner och vikten av samarbete

Fotbollssällskapet LPS, har redan köpt in två fotbollsplaner från Lappset – en skolfotbollsplan och en fotbollsplan i konstgräs i fullstorlek, och allt går enligt plan. Mia Stierncreutz är väldigt nöjd, inte bara med fotbollsplanerna, utan även med den initiala hjälpen med kostnadsberäkning och planering.

Projektinformation
  • Plats
    Helsingfors
  • Projekt
    Skolfält, 2 stora mål, 4 mindre mål, belysning. Arena samt uppvärmningsområde
  • Service
    Vinter- och sommarservice

– På den planen har det varit otroligt mycket aktivitet. Även om man ser slitage, är planen av hög kvalitet och i gott skick. Det känns bra att jag har fått vara med och skapa den här fotbollsplanen och representera en hälsosam livsstil och samarbetet mellan föreningen och skolan,

Säger Mia Stierncreutz. Administrativ chef för LPS

Mia Stierncreutz har precis besökt juniorplanen, mer känd som Illis, på Degerö i Helsingfors.
 – På den planen har det varit otroligt mycket aktivitet. Även om man ser slitage, är planen av hög kvalitet och i gott skick. Det känns bra att jag har fått vara med och skapa den här fotbollsplanen och representera en hälsosam livsstil och samarbetet mellan förening och skola, säger Stierncreutz, administrativ chef för LPS.

 

Hjälp i beräkningen av investeringskostnader och driftsekonomi

LPS:s skolfotbollsplan tog sin början i vid skiftet mellan 2000- och 2010-talet, när fotbollsknattarna började intressera sig för sporten. På den tiden hade klubben ungefär 200 spelare.
 
LPS team började föra diskussioner med Lappsets försäljningschef. Det var bråttom för klubben att ansöka om stöd hos olika förvaltningar och förbund för att kunna få till stånd investeringen och byggnationen av fotbollsplanerna.
 
– Vi fick bra beräkningar av investeringskostnader och driftsekonomi. Lappsets erfarenhet var till stor nytta, för prisuppskattningarna stämde, och det kom inga överraskningar. Det hade varit svårt för oss att uppskatta hur mycket pengar vi kunde få kvar i handen utan att ha något att gå på, berättar Stierncreutz och betonar att det är livsviktigt för sällskapet att hantera risker. På den tiden var han ekonomiansvarig på LPS och lagledare på volontärbasis. Stödet uppgick till drygt 75 000 euro, och projektet utvecklades vidare.
 
Lappset ansvarar för löpande underhåll av fotbollsplanen under hela året. Stierncreutz berättar att LPS och Lappset har en nära dialog om underhållet av fotbollsplanen, så att den är på rätt nivå. Exempelvis på vintern har antalet underhållstillfällen ökat och vatten som ansamlats på planen avlägsnas med rullar för att förhindra att det fryser.

– Lappset är måna om att hålla fotbollsplanen i gott skick, säger Stierncreutz tacksamt.
 

 

Efter det kom fotbollsplanen i konstgräs

Nu när LPS håller på att bli mer professionellt har man redan 971 medlemmar, och 2015 investerade de i en konstgräsplan i fullstorlek från Lappset.
Under vintermånaderna används fotbollsplanen som skridskobana av staden. Då är planen den enda utomhusplanen som är i bruk i Sydöstra Helsingfors. Det finns dock fortfarande saker att förbättra.
 
– Vi för just nu en diskussion om en övertryckshall. Utvecklingen och utbyggnaden i den här fotbollsmiljön tar liksom aldrig slut.

 

 

 
Prenumerera på vårt nyhetsbrev