HemsidaNyheterBloggarJenna Caloander
Jenna Caloander vill satsa på en säker agilitymiljö och skapa en glad inställning till träning

Jenna Caloander förälskade sig i hundar och hundsport redan som barn. Efter att ha utövat agility i snart 20 år kallar Jenna hundar och agility en livsstil. Förutom att tävla arbetar Jenna också som agilitytränare på heltid och som hundsportexpert på Lappset. Som tränare är Jenna mycket uppskattad för sin yrkesskicklighet, gladlynthet och inställning. 

 

1. Vad är agility? 

Agility är en fartfylld form av hundsport där hunden ska ta sig förbi olika hinder längs en tävlingsbana i samarbete med sin förare. I agility tävlar man på olika nivåer och i olika svårighetsklasser. Agility förutsätter god kondition hos såväl hunden som föraren, eftersom det är en fysisk, fartfylld sport som kräver snabb reaktionsförmåga. 

 

2. Vad fick dig intresserad av agility och hundsport?  

Jag har älskat hundar så länge jag kan minnas. Jag började utöva agility med grannens hund på landet, och med tiden blev min passion för hundhobbyer så stor att mamma äntligen gick med på att köpa en egen hund till mig. Jag minns ännu lyckokänslan när jag fick höra att vi skulle åka och hämta en egen hundvalp till mig. Min första hund var en shetland sheepdog vid namn Moona, som blev 16 år. Det är tack vare henne som jag förälskade mig i shetland sheepdogs.  

3. Hur kan man börja med agility och vad kräver det? 

Agility som idrottsform kräver god fysisk kondition av hunden. Därför måste en hund som utövar agility vara frisk och inte farlig för andra hundar eller människor. En hund med olämplig natur och olämpligt beteende kan orsaka farliga situationer för såväl sin förare som för andra hundar.

Man kan börja med agility på t.ex. en valpkurs, men när hunden är ung är övningarna ofta mycket lätta och fokuserar på lek och på relationen mellan föraren och hunden. 
När hunden är cirka ett år kan man börja med tuffare träning. Man kan börja med agility på nybörjarkurser som anordnas av föreningar eller på privata utbildningar/hundskolor.

 

4. Kan alla hundraser utöva/tävla i agility?

Jadå, så länge hunden är fysiskt frisk och kan röra sig utan problem.  Det finns inga begränsningar som förhindrar t.ex. blandraser eller hundar av olika storlek från att delta. 

Det viktigaste i agility är att ha roligt utan att träna med sammanbitna tänder. Det är också viktigt att se till att hunden och föraren tränar och tävlar i en miljö som är säker för båda och med säkra hinder.

5. Du har kommit långt inom agility och varit framgångsrik i tävlingar. Vad har varit höjdpunkten i agility? 

Det finaste med agility är att få samarbeta och uppleva nya äventyr med min bästa vän. Att lyckas under press på stora planer, i stora tävlingar efter flera års träning är också SÅÅÅ FETT! 

6. Agility är känt som en fartfylld form av hundhobby där man ska styra kunden felfritt genom en hinderbana. Vad är viktigast för hunden och föraren?

Det viktigaste i agility är att ha roligt utan att träna med sammanbitna tänder. Det är också viktigt att se till att hunden och föraren tränar och tävlar i en miljö som är säker för båda och med säkra hinder.

 

7. En av dina uppgifter i samarbetet med Lappset är att fungera som expert på hundsport och hjälpa oss utveckla hundsportsmiljöer. Beskriv dina idealiska tränings- och motionsförhållanden. 

Som sport är agility som en gemenskap där de tävlande förenas av kärleken till hundar och att få motionera med sin bästa vän. All börjar med läget. Det ska vara lätt att ta sig till träningsplatsen med bil och med andra färdmedel. Ett annat stort plus är bra motionsterränger – varierad motion består ju även av andra element än bara banträning. Underlaget ska vara rent och får inte ha hål eller revor som kan skada hunden.  Säkra hinder gör att hunden inte skadar sig när den hoppar över eller tar sig förbi ett hinder.  Man måste också tänka på den övriga miljön och se till att den är trivsam, välskött och lätt att hålla ren. 

 

8. Vad förväntar du dig mest av ditt samarbete med Lappset?

Jag hoppas att jag kan bidra till att utveckla högkvalitativa hundsportsplaner och på så sätt minska skador på hundar och förare som orsakas av underlaget. Agility har utvecklats enormt de senaste åren, men underlagen som används inom sporten har inte uppfyllt sportens krav och har inte heller utvecklats just för agility. På Lappset vill man alltid erbjuda den bästa, användarspecifikt designade och miljövänligaste produktlösningen. Det inspirerade mig att vara med – det är fint att få planera gräsplaner och underlagslösningar som passar just hundsport. Precis som alla andra yrkesidrottare förtjänar även hundar en säker miljö av hög kvalitet där de kan träna och tävla.

Jenna Caloander

Jenna Caloander är en 29-årig agilityutövare och -tränare som utövat sporten i 19 år. Jenna bor i Vanda och har shetland sheepdog-hundarna Neon och Sim. Nästa gång kan du träffa Jenna på FM-kvalet i agility i Lundo den 15–16 juni.

Prestationer med shetland sheepdog-hunden Neon (på bilderna):
FM-guld 2011
FM-guld 2016
WAO VM-guld (Biathlon) 2014
WAO VM-silver (Pentathlon) 2014
NM-guld 2015
Internationell agilitychampion

LÄR KÄNNA JENNA I SOCIALA MEDIER
Prenumerera på vårt nyhetsbrev